Bij het zikavirus, waarmee met name in Zuid-Amerika veel mensen besmet zijn geraakt, denkt iedereen gelijk aan de beelden van pasgeboren baby’tjes met hersenafwijkingen en te kleine schedeltjes. Zwangere vrouwen moeten in die landen extra alert zijn om niet gestoken te worden door de mug die zika overbrengt.

Nu blijkt dat de ziekte niet alleen gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren vrucht. In ondermeer Brazilië meldt zich een toenemend aantal patiënten (volwassenen en kinderen) met ernstige verlammingsverschijnselen. Het gaat om het zeldzame Guillain-Barré syndroom. Hierbij raken mensen tijdelijk verlamd. Dit kan razendsnel gaan. Een kwart van de patiënten met Guillain-Barré komt op de intensive care terecht en moet aan de beademing. Artsen en wetenschappers wijten de stijging van deze groep patiënten ook aan het zikavirus. 

In EenVandaag een reportage vanuit het Antonio Pedro ziekenhuis in Niteroi, Brazilië. Daar ontmoeten we Jorge Martins, een 34-jarige elektricien. Hij raakte verlamd tot aan zijn middel en kan nu nog steeds niet zelfstandig lopen. De 30-jarige schoonmaakster Celimam Alcantara kreeg ook het Guillain-Barré syndroom als gevolg van een zika-infectie. Ze kan zich de angst nog levendig herinneren toen ze plots niet meer kon bewegen. ‘Ik dacht dat ik dood ging en geen enkele arts wist wat ik had.'