In Zuid-Amerika grijpt het Zikavirus rap om zich heen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt opgeroepen vooral niet zwanger te raken, nu er in Brazilië opvallend veel kinderen worden geboren met een hersenafwijking en een te kleine schedel.  

In dit Zuid-Amerikaanse land geldt door het virus de noodtoestand. De mug, die het virus verspreid, is er uitgeroepen tot staatsvijand nummer 1.

Kinderwens

Sabrina Souza uit Rio de Janeiro is net getrouwd en wil dolgraag een kind. Maar samen met haar man Alexandre heeft ze besloten vanwege het virus hun vurige wens uit te stellen. Inmiddels zijn in Brazilië ruim anderhalf miljoen mensen besmet met Zika. Ook Sabrina liep het op.

De oproep aan vrouwen om, soms wel tot aan 2018, zeker geen kinderen te krijgen, is niet zonder gevolgen. Als voorzorgsmaatregel is het goed te verdedigen, vindt infectioloog Albert Chebabo. HIj noemt het dan ook zeer verstandig om te wachten met het krijgen met kinderen. 

Gevaarlijk

Maar demograaf Izabel Marri van het Braziliaanse bureau voor de Statistiek (IBGE) vindt de oproep gevaarlijk. Zij voorziet problemen met een oplopende vergrijzing en geen nieuwe aanwas aan werknemers. Zij vindt dat de overheid het virus en de muggen agressiever moet bestrijden, en niet vrouwen moet oproepen te stoppen met het krijgen van baby’s.

In de studio praten we met Ab Osterhaus over hoe de bestrijding van Zika sneller en beter moet. Hij is hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht.

Terugkijken: het Zika-virus verspreidt zich