Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in café ‘t Koetsiertje in Delft, wil onbegeleid verlof. De man kreeg voor de zesvoudige moord een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar verblijft sinds 2001 in een tbs-kliniek in Utrecht om te resocialiseren.  

In 2009 werd bekend dat hij al jaren met begeleid verlof mocht. EenVandaag sprak toen met een nabestaande, die zijn vrouw en dochter verloor tijdens de schietpartij. Bekijk hier de reportage waarin ook hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zich uitlaat over deze gang van zaken:

Sinds 2006 zou de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie al meerdere malen verzocht zijn om onbegeleid verlof toe te staan. Maar daar werd tot nu toe nog geen toestemming voor gegeven. 

Yilmaz stapt nu naar de rechter, omdat er sinds zijn laatste verzoek in oktober vorig jaar nog steeds geen beslissing is genomen door staatssecretaris Teeven. 

Onbegeleid verlof werd in deze zaak in het verleden niet toegestaan, omdat onderzoek aantoonde dat slachtoffers en nabestaanden van het schietdrama nog nauwelijks aan verwerking toe waren gekomen. Het gerechtshof in Den Haag zou aangegeven hebben dat de staat meer haast moet maken met de resocialisatie van Cevdet Yilmaz, laat zijn raadsman weten aan Trouw

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.