Bij drie zelfmoordaanslagen op grote hotels in Jordanië zijn zeker 56 doden gevallen. Het land is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. De hoofdstad Amman staat bekend als één van de stabielste steden in het Midden-Oosten. Toch kwam de aanslag niet als een verrassing.

Eerder al werden raketten afgevuurd op Amerikaanse marineschepen die voor de kust lagen. Hierna werd duidelijk dat ook Jordanië een doelwit voor terrorisme is. De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door de Iraakse tak van Al-Qaeda. Deze wordt geleid door de Jordaanse topterrorist Al Zarqawi. De eerste verdachten zijn door de Jordaanse politie opgepakt.

De drie hotels liggen in een chique westerse wijk. Bij de aanslagen kwamen vooral Jordaniërs om. Naast de vele doden vielen er zo'n 300 gewonden.

In de studio arabist Leo Kwarten over de aanslagen in de Jordaanse hoofdstad.

Zelfmoordaanslagen in Jordaanse hoofdstad

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.