In België zijn rond half negen zeker 18 doden gevallen bij een treinongeluk. Er zijn meer dan 50 gewonden, waarvan veel ernstig.

Het ongeval gebeurde op de lijn Brussel-Zuid - Quiévrain, in de buurt van Halle. De burgemeester spreekt van een grote ramp, een crisiscentrum is ingericht in Leuven. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Volgens Vlaamse media is één van de treinen echter door een rood sein gereden. In EenVandaag een verslag vanaf de rampplek.

Een sporthal doet dienst als eerste opvang voor de gewonden. Inmiddels zijn de meeste gewonden verspreid over 14 ziekenhuizen.

Het reddingswerk verloopt moeizaam, mede door de sneeuw die blijft vallen.

Het Brusselse parket heeft laten weten dat het een gerechtelijk onderzoek heeft geopend naar de ramp. Daarvoor is een onderzoeksrechter onderweg naar de plaats van de ramp.

Er rijden geen Thalystreinen tussen Amsterdam Centraal en Parijs. Dat heeft een woordvoerder van NS maandag gezegd. Hoelang de stremming gaat duren, is onbekend.

Foto's: @cdrik

De laatste jaren zijn er meer treinongelukken geweest in België.

- In juli 2008 was er een aanrijding tussen een goederentrein en een passagierstrein in Hermalle-sous-Huy (provincie Luik). Er waren 30 gewonden.

- In april 2007 botst een lege trein met een volle passagierstrein. Er raken 51 passagiers lichtgewond en een conducteur raakt zwaargewond.

- In september 2006 komen twee passagierstreinen met elkaar in botsing. Eén van de treinen negeerde een rood licht, er waren vier gewonden.

- In februari 2005 komen bij Zaventem twee passagierstreinen met elkaar in botsing. Er zijn duizend passagiers in de treinen aanwezig, maar door de lage snelheid zijn er geen gewonden.

Er is een informatienummer opengesteld voor familie: 00-32- 016/398073

Zeker 18 doden bij treinongeluk België