Een meerderheid (55%) van de Zeeuwse leden van het Opiniepanel vindt de datum waarop het bedankfeest voor prinses Beatrix wordt gevierd ongepast. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder in 21.000 mensen uit alle provincies. Het bedankfeest voor de oud-koningin wordt op 1 februari gevierd. Op die dag wordt ook de watersnoodramp herdacht.Van alle deelnemers heeft een derde (34%) moeite met de datum van het bedankfeest in Ahoy.

Beatrix heeft het goed gedaan

In alle provincies vindt een ruime meerderheid (landelijk 88%) dat prinses Beatrix haar koningschap goed heeft ingevuld. Ook hebben acht op de tien (82%) deelnemers veel waardering voor Beatrix. Zeven op de tien deelnemers (71%) willen het liefst dat Nederland een monachie blijft. Twee op de tien (21%) vinden dat Nederland een republiek moet worden.

Bekijk hieronder de uitslag van het onderzoek in uw provincie.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 28 tot en met 30  januari 2014, deden 21.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.