Van alle Nederlanders hebben Zeeuwen het minste vertrouwen in Willem-Alexander als nieuwe koning. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 22.000 deelnemers.

Landelijk heeft driekwart (75 procent) vertrouwen in Willem-Alexander als koning, in Zeeland is dat tweederde (66 procent). Drenten zijn het meest positief, van hen heeft 85 procent vertrouwen in de nieuwe koning.

Het vertrouwen in Maxima is in bijna elke provincie hoger dan in Willem-Alexander. Ook hier zijn de Drenten het positiefst. 87 Procent van hen heeft vertrouwen in Maxima. In Zeeland is dit 78, en landelijk 80 procent.

Een meerderheid van alle deelnemers (70 procent) ziet het liefst dat Nederland een monarchie blijft. Ook hier zijn de Zeeuwen het minst positief; 62 procent van hen wil het liefst een monarchie. In Drenthe is dit 80 procent.

Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 t/m 28 april 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.