Opnieuw heeft de rechter voornamelijk taakstraffen gegeven aan de klanten van het meisje Kimberly, slachtoffer in de Valkenburgse loverboyzaak. Ze zijn schuldig aan seks met een minderjarige prostituee. 

Omdat zij niet welbewust naar zo'n jong meisje op zoek waren, vallen de straffen opnieuw mild uit. 

De zaak rond de 16-jarige “Kimberley” schokte ons land. Het meisje zou, onder invloed van loverboy Armin A., in een tijdsbestek van ongeveer twee weken met zo’n 80 mannen tegen betaling seks hebben gehad. Een privédetective spoorde het meisje in opdracht van haar ouders op, ze bleek al die tijd in een hotel in Valkenburg te hebben gezeten. Vanuit de hotelkamer prostitueerde A. haar via een sekswebsite. Hij is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor mensenhandel. Het OM zette behalve tegen de loverboy, ook vervolging in tegen 29 klanten van het meisje.   

Taakstraf

Net als vorige week komt het merendeel van de mannen ervan af met een taakstraf en een dag cel. De rechter is van mening dat zij de leeftijd van 'Kimberly' welliswaar beter hadden moeten controleren, maar omdat zij niet bewust op zoek waren naar een minderjarig meisje zij een minder zware straf moeten krijgen. Slechts in een geval vindt de rechter dat een verdachte voor een aantal maanden de gevangenis in moet. Hij zou bewust op zoek zijn gegaan naar een 'jong en onervaren' meisje. Een andere man werd vandaag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 

Vorige week werd in twee gevallen een gevangenisstraf opgelegd. Het ging hierbij om een man die werkte in de jeugdzorg en Armin A., de veroordeelde loverboy, kende. Hem wordt kwalijk genomen dat juist deze man in de positie was om een einde te maken aan de situatie van het meisje. De man kreeg zes maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk. Een beroepsverbod, zoals het OM eiste, is er niet gekomen. Een andere verdachte werd veroordeeld tot vijf maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Omdat de man bestuurder is van een stichting die tot doel heeft de jeugd een betere toekomst te geven, heeft ook hij een zwaardere straf gekregen.

OM in hoger beroep

In de Valkenburgse Loverboyzaak zijn in totaal 21 mannen veroordeeld tot een taakstraf en een dag cel. In drie gevallen moeten klanten de cel in om een staf uit te zitten van minimaal drie maanden. Het is aanzienlijk lager dan de inzet van het OM, namelijk vier tot twaalf maanden cel. Het OM gaat in alle zaken in hoger beroep. 

In eerdere zaken rond minderjarige prostituees werd erg wisselend geëist. In 2014 zijn in Groningen drie mannen die seks hadden met een minderjarige prostituee veroordeeld tot drie maanden cel waarvan twee voorwaardelijk. In een zaak rond een meisje dat in Amersfoort werd geprostitueerd, eerder dit jaar werden ook twee klanten veroordeeld, de rechter legde hen een celstraf en een taakstraf op. 

Mede om een einde te maken aan de verschillen en de relatief milde straffen kwam het OM met een richtlijn die meer eenheid moet bewerkstelligen. De Valkenburgse zaak is de eerste zaak waarin het OM de mogelijkheid hogere straffen te eisen bij bezoek aan een minderjarige prostituee. Een richtlijn die dit mogelijk maakt is in juni van dit jaar ingegaan. Bij de eis kunnen twee categorieën gehanteerd. Voor het uitkleden of bijvoorbeeld voor webcamseks staat een tot zes maanden cel. Wanneer het daadwerkelijk tot seks komt met de minderjarige, kan er zes tot 12 maanden worden geëist.   

Vanavond in EenVandaag aandacht voor de zaak. We spreken met Warner ten Kate. Hij is landelijk officier mensenhandel.

Kijk hieronder eerdere items over de zaak terug: