Videosite Youtube neemt maatregelen tegen kindervideo’s. Dat klinkt apart, het gaat hier niet om leuke of leerzame filmpjes voor kinderen. Nee dan gaat om hele bizarre filmpjes, specifiek gericht op kinderen, maar die kinderen helemaal niet zouden moeten zien.

Dat soort materiaal kwam zelfs op de speciale kinderpagina van Youtube terecht. Er circuleerde bijvoorbeeld een filmpje van Mickey Mouse die anderen en zichzelf dood schiet.

Dat is al langer een probleem. Daarbij wordt vaak gewezen naar deze man, Greg Chism. Hij is het brein achter veel filmpjes en filmde zelfs zijn dochters in vernederende situaties. Maar hij is niet de enige en dus heeft Youtube maatregelen aangekondigd. Dat klinkt goed, maar het is belangrijk om te realiseren hoeveel materiaal er dagelijks op youtube wordt geplaatst. Per minuut wordt er ongeveer 400 uur aan filmpjes online geplaatst. In dit artikel wordt uitgelegd hoe makers van die vreemde kinderfilmpjes de filters van Youtube omzeilen.

Bijvoorbeeld door een filmpje onschuldig te laten beginnen. Door onschuldige namen te gebruiken, of door tekenfilmfiguren in te zetten. Een filmpje over Elsa, uit de film Frozen bijvoorbeeld, dat ontaarde onverwacht in deze schietpartij van tekenfilmfiguren die je hier ziet. Daarom wordt dit probleem ook wel Elsa-gate genoemd.

Youtube is natuurlijk groot, waardoor dit probleem ontstaat. Maar ook bedrijven als Facebook en Twitter hebben ermee te maken. Vorig jaar was er veel te doen over beelden van mishandeling, verkrachting, zelfs moord, die te zien waren via Facebook.

Zij hebben toen direct 3000 mensen extra aangenomen om dat te voorkomen. En dat werk, waar Youtube dus ook gebruik van maakt, daarover is een boeiende documentaire gemaakt. Op de Filipijnen, of in India, daar staan gebouwen vol met zogeheten moderatoren. Mensen die de hele dag checken wat wij allemaal online plaatsen.


Die moeten nu dus ook die bizarre kinderfilmpjes tegenhouden, met alle gevolgen van dien. Dit jaar werd Microsoft zelfs aangeklaagd door moderatoren met psychische klachten als PTSS. Maar die mensen zijn dus hard nodig. Die filmpjes waar het nu allemaal om te doen is zouden verwijderd zijn, maar ze zijn gewoon nog te vinden. Dus het lijkt ontzettend moeilijk te zijn om dit te voorkomen.