PvdA fractievoorzitter Wouter Bos heeft vanmorgen op een persconferentie laten weten zich terug te trekken uit de politiek. Hij liet weten zich met 'ziel en zaligheid' te hebben ingezet voor de publieke zaak, met name tijdens de financiële crisis. Hij vond het 'zeer eervol' de publieke zaak te dienen', maar gaf aan ',ook andere verantwoordelijkheden heeft, met name als vader van een gezin van drie heel jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden'. 'Als ik gekozen zou worden als premier dan zou ik mijn eigen kinderen niet zien opgroeien, en dat is het mij niet waard'.

In EenVandaag reacties uit de politiek. In de studio geeft politiek commentator Kees Boonman tekst en uitleg.

Politieke carrière Wouter Bos

Wouter Bos trad in 1998 toe tot de Tweede Kamer voor de PvdA. Daarvoor was hij werkzaam in het bedrijfsleven. Bos werd in november 2002 na een intern referendum door de PvdA naar voren geschoven als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2003. Daarmee werd hij tevens fractievoorzitter, een functie die hij tot vandaag vervulde.

Pieken en dalen

Tijdens de verkiezingen van 2003 wist Bos het verlies van eerdere verkiezingen goed te maken. Toch verdween de PvdA in de oppositie. Onder leiding van Bos wist de PvdA in 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen aanvankelijk een grote winst te boeken. Deze lijn werd echter niet doorgezet bij de Tweede Kamerverkiezingen in het najaar van datzelfde jaar. Niettemin trad de PvdA onder leiding van Bos toe tot het kabinet, waarin Bos minister van Financiën werd.

Reacties

Wouter Bos vertrekt uit de politiek