Volgende maand begint het proces tegen Geert Wilders in Nederland. Maar in Oostenrijk loopt al bijna een jaar een strafrechtelijk onderzoek tegen de PVV-voorman. 

Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie onderzoekt of Wilders zich heeft schuldig gemaakt aan Verhetzung, het opruien of ophitsen van een menigte tegen een bevolkingsgroep.

Wilders sprak vorig jaar maart op een congres van de Oostenrijkse zusterpartij FPÖ. Daar deed hij uitspraken over de strijd tegen de islam, die niet in Syrië uitgevochten zou moeten worden. Hij herinnerde de toeschouwers eraan dat de islam overwonnen werd voor de poorten van Wenen. Ook zei hij dat de islam onze tradities en cultuur aantast en oproept tot haat, intolerantie en geweld. (Bekijk de speech rechtsboven op deze pagina terug)

De vooraanstaande moslimorganisatie IMÖ legde een klacht neer bij het Openbaar Ministerie. Sinds die tijd doet het het OM in Wenen onderzoek. Waarom duurt het zo lang?  Komt het daadwerkelijk tot een vervolging van Wilders? En wat zijn Wilders' kansen bij een eventuele rechtszaak?

In EenVandaag een gesprek met de Oostenrijkse topadvocaat Werner Tomanek, de Oostenrijkse moslim Tarafa Baghajati en met de rechtsbuiten van de FPÖ: Andreas Mölzer.

In Radio EenVandaag een gesprek met verslaggever Willem Jan Bloem. En met emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos spreken we over het proces in Nederland.