Super Stream Me, zo heet het nieuwste programma van de VPRO waarin televisiemakers Nicolaas Veul en Tim den Besten hun dagelijks leven 24/7 gaan streamen. Zelfs de intiemste momenten van hun dag kan iedereen binnenkort volgen.

Ze lieten zich inspireren door het boek 'The Circle' van Dave Eggers, dat een futuristisch beeld schetst van een wereld waarin werkelijk alles deelbaar en openbaar is, en publieke figuren de hele dag een camera moeten dragen om te bewijzen dat ze niets te verbergen hebben. In september beginnen de opnames voor de verfilming van het boek van Eggers, met in de hoofdrollen Emma Watson en Tom Hanks.

Hoe realistisch is dit toekomstbeeld? En wat doet het met ons, nu er zoveel over ons bekend is en we zo goed te volgen zijn? Daarover spreken we met Nicolaas Veul, Tim den Besten en socioloog Ben Caudron.

Waar onze gegevens terechtkomen die we online plaatsen, daar spreken we over met Frank Kresin, initiatiefnemer van het Facebook Liberation Army. Het 'leger' bestaat uit Facebookgebruikers die zich storen aan 'de commerciële machthebbers en de wantoestanden binnen het sociale platform.’ Want wat doet Facebook eigenlijk met al onze gegevens? Tegelijkertijd erkennen ook zij de voordelen van het netwerk; afscheid nemen gaat lastig, vinden de actievoerders.

Super Stream Me is vanaf 26 augustus live te volgen en in november wordt er een vierdelige documentaireserie uitgezonden op NPO 3.