Advocaten protesteren samen met consumentenorganisaties tegen maatregelen van het kabinet die de stap naar de rechter een stuk duurder maken. Ze zijn naar het Binnenhof getrokken om hun verzet in politiek Den Haag duidelijk te maken. EenVandaag is erbij en spreekt met de Amsterdamse strafpleiter Marnix van der Werf.

Het kantoor van Van der Werf, bekend van onder andere de zaak-Holleeder en de vastgoedfraude, heeft het werk een dag neergelegd om aandacht te vragen voor de situatie. Ook de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer spreekt zich uit.

Als de plannen doorgaan, gaan de griffierechten fors omhoog en worden advocatenkosten minder gemakkelijk door de overheid vergoed. Dat maakt de drempel voor burgers om via de rechter een probleem op te lossen onnodig hoog, vinden de tegenstanders van de maatregelen. De administratieve kosten, ook wel griffiekosten, voor bijvoorbeeld een echtscheiding, zakelijk conflict of arbeidsgeschil kunnen straks oplopen tot het tienvoudige van wat nu betaald wordt. Advocaten, maar ook rechters, vrezen dat mensen conflicten dan zelf maar gaan oplossen en de rechtstaat 'wordt uitgehold'.

Het kabinet wil door de maatregel kosten besparen om de grote bezuinigsoperatie van achttien miljard te halen.

Wordt procederen onbetaalbaar?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.