Modeketens C&A en H&M onderzoeken of gedetineerden uit China worden ingezet om kleding voor de bedrijven te maken. De beschuldiging werd gedaan door de Britse oud-journalist en onderzoeker Peter Humphrey. Hij vertelt over de twee jaar dat hij vastzat in een gevangenis in Shanghai.

In The Financial Times getuigde Humphrey hoe gevangenen voor een hongerloon kleding produceerden voor de modeketens. Humphrey zat tussen 2013 en 2015 vast voor het illegaal verzamelen van persoonsgegevens.

13,5 dollar per maand

De beschuldigingen van de voormalig journalist zijn niet mis. Humphrey zou met eigen ogen hebben gezien hoe Chinese gevangenen fabrieksarbeid verrichtten voor bekende westerse bedrijven.

Met de opbrengst van hun arbeid (13,5 dollar per maand) konden de gedetineerden eten of toiletartikelen kopen, of punten verzamelen om voor strafvermindering in aanmerking te komen. Volgens Humphrey zouden alleen Chinese gevangenen aan het werk zijn gezet. Zelf kluste hij in de gevangenis wat bij door verpakkingen in elkaar te steken. 

‘Marcheren als soldaten’

Zijn Chinese collega's “marcheerden er als soldaten voor het ontbijt naartoe en kwamen ’s avonds laat terug”, aldus de Brit. “Tot zover maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoewel de bedrijven mogelijk niet wisten dat gevangenisarbeid deel uitmaakte van hun productieketen.”

"We nemen deze beschuldigingen zeer serieus en proberen meer informatie over deze zaak te verzamelen zodat een formeel onderzoek gestart kan worden", vertelt een woordvoerder van C&A  aan het Financieele Dagblad. Het kledingbedrijf benadrukt geen enkele vorm van gedwongen arbeid in zijn productieketen te tolereren. "Als we op dwangarbeid stuiten, stoppen we met die leverancier", klinkt het.

‘We zijn verbaasd’

De Nederlandse modeketen benadrukt dat al zijn 273 Chinese fabrieken jaarlijks gecontroleerd worden. “We hebben niet gezien, en zijn er ook niet op gewezen, dat gevangenenarbeid wordt gebruikt in onze Chinese productieketen”, aldus de woordvoerder tegen de krant.

Ook kledingketen H&M heeft laten weten dat het de zaak bekijkt. "Wij zijn verbaasd en waren hiervan niet op de hoogte”, aldus een woordvoerder tegen de NOS. “Er is een absoluut verbod op dwangarbeid, in welke vorm dan ook. Wij zijn dit momenteel met onze productiekantoren ter plaatse aan het onderzoeken. Als er sprake is van dwangarbeid, worden de contracten stopgezet."

Ophef over de kledingconcerns

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over de twee modeketens. De afgelopen jaren kregen zowel H&M als de C&A kritische vragen over lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. In januari 2017 bleek dat textielfabrieken in India, waarvan C&A en H&M kleding afnemen, hun werknemers minder betalen dan vooraf zou zijn vastgelegd.