Toeristen die op Schiphol aankomen en meteen doorgaan naar de Amsterdam Islands (Waddeneilanden) of de Gardens of Amsterdam (Veluwe). Nu klinkt dat nog als een grap, maar misschien wordt het in de toekomst wel werkelijkheid.

Want nu is vooral Amsterdam heel populair bij toeristen en barst de hoofdstad langzaam uit zijn voegen. En de verwachting is dat het aantal toeristen de komende jaren alleen maar toeneemt. Een oplossing voor dit probleem is het spreiden van de internationale gasten door heel Nederland. 

Verdelen

En om de toeristen wat meer te verdelen over het hele land, worden steeds meer plekken vernoemd naar Amsterdam. Zo heet het Muiderslot Castle of Amsterdam en kunnen liefhebbers van het strand naar Amsterdam Beach, de badplaats die wij ook wel kennen als Zandvoort aan Zee. Maar dat is niet de enige poging om te zorgen dat niet iedereen direct vanuit Schiphol naar Amsterdam gaat.

De NBTC, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, probeert toeristen te spreiden door zogenaamde ‘themajaren’. Jos Vranken, directeur van de NBTC: “Door middel van themajaren als nu het Mondriaan tot Dutch Design Jaar, kunnen we mensen ook verleiden om naar Nederland te komen”. 

Eén van de musea die daar aan meedoet, is Museum Dr8888 in Drachten. De directeur van het Friese museum, Paulo Martina, zegt dat het zo goed gaat met het aantrekken van internationale gasten, dat de tentoonstelling over De Stijl die nu te zien is, voor het eerst ook in het Engels wordt aangeboden. 

Lakes of Amsterdam

Maar voor de toerist die niets liever wil dan Amsterdam bezoeken, zijn er ook steeds meer opties. Naast de hoofdstad kunnen zij terecht in Amsterdam Beach (Zandvoort aan Zee), Amsterdam Castle (Muiderslot) en straks ook bij de Lakes of Amsterdam. In Nederland ook wel bekend als de Hollandse Plassen. Ondernemer Bart Carpentier Alting ziet graag meer toeristen naar de plassen komen en hoopt ze met de naam Amsterdam te lokken. in EenVandaag laat hij zien wat het gebied allemaal te bieden heeft. 

Radio EenVandaag besteedde eerder aandacht aan dit onderwerp: