De Franse autoriteiten houden hun adem in voor morgen. Dan spelen Rusland en Engeland weer op het EK voetbal: op nog geen 40 kilometer van elkaar.

Zaterdag raakten groepen fans van de twee landen in gevecht in Marseille, binnen en buiten het stadion. 35 supporters raakten gewond, voornamelijk Engelsen.

Volgens de Franse openbaar aanklager Brice Robin zijn de Russische hooligans op het EK in Frankrijk getraind om te vechten en zijn ze professioneel georganiseerd. “Deze mensen waren voorbereid op ultrasnelle, ultragewelddadige actie”, aldus Robin.

De groep Russen, ongeveer 150 personen groot, zou Frankrijk binnen zijn gekomen via Zwitserland, om voortijdige ontdekking te voorkomen. Zijn de Russische hooligans naar het EK gestuurd? Speelt het Kremlin daarin een rol of moet de oorsprong worden gezocht in extreemrechtse groepen? En wie heeft er belang bij deze rellen?

In EenVandaag een gesprek met Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker en met Raf Willems, hooligan-deskundige. 

In Radio EenVandaag ook een gesprek met Raf Willems. Verder spreken we met Rusland-deskundige van onderzoeksbureau Most Helga Salemon en met Martijn Rosdorff, Engeland-correspondent over de Britse reacties.

Video: Russische fan filmt tijdens de rellen

Video: rellen tussen Russische en Engelse hooligans in de straten van Marseille

update
clock 14-06-2016 12:56

Boete en voorwaardelijke diskwalificatie voor Russen

De UEFA heeft de Russische voetbalbond een boete van 150.000 euro gegeven vanwege de rellen in Marseille van zaterdag. Ook is het Russische team voorwaardelijk gediskwalificeerd. Zijn er opnieuw ongeregeldheden met Russische fans, dan moeten de Russen het EK verlaten.

update
clock 14-06-2016 15:45

'Politieactie voor oppakken 40 hooligans'

In Frankrijk is een politieactie aan de gang om 40 hooligans op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen in Marseille. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken gezegd, meldt persbureau Reuters. Tot nu toe werden vooral Britse fans gearresteerd. Bij de arrestanten waren slechts twee Russen.

Eerder vandaag werd al bekend dat Frankrijk Russische fans die mogelijk betrokken waren bij de rellen uitzet.