Museum Naturalis in Leiden onderzoekt het wolfachtige dier dat afgelopen vrijdag in Luttelgeest, Flevoland, werd gevonden. Astrid Kromhout van het museum: "We proberen aan de hand van de schedel te achterhalen of het gaat om een wolf of een wolfshond. De schedel is ernstig beschadigd, dat maakt identificatie moeilijk."

Als het dier niet te ernstig verminkt is, dan kan Naturalis vandaag misschien al vaststellen dat het om een wolf gaat. Naast schedelonderzoek doet het museum ook DNA-onderzoek om vast te stellen of het om een wolf gaat. Het DNA is opgestuurd naar Duitsland om het te vergelijken met monsters van Duitse wolven. De uitslag hiervan is op zijn vroegst woensdag bekend.

Het museum gaat proberen om het dier op te zetten. Ook hier is het de vraag of dit kan, vanwege de verwondingen. "Mocht opzetten niet lukken, dan wordt de vacht goed drooggemaakt en gebruikt voor onderzoek," zegt Kromhout. Een interview met haar is rechtsboven te beluisteren.

Dier gevonden in Flevoland

Een wolf in Nederland. Het zou de eerste zijn in 150 jaar. Bij onze oosterburen is het dier al jaren in opmars. In 2008 maakte EenVandag een reportage waarin experts stelden dat het niet lang zou duren, voordat de wolf in Nederland zou verschijnen. Het dier dat nu is gevonden is waarschijnlijk doodgereden op de Uiterdijkenweg in Luttelgeest in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 juli. Afgelopen vrijdag heeft Naturalis het lichaam van het dier ontleed en onderzocht. Hieruit bleek dat het gaat om een volwassen vrouwtje. In haar maag bevonden zich resten van een bever.

Voor de laatste ontwikkelingen volg "Wolven in Nederland"

Foto: Janneke van der Linde

Uiterdijkenweg Luttelgeest

De wolf komt naar Nederland