Verzekeraars hebben tot zondag de tijd om de premie voor hun zorgverzekering bekend te maken. Nu al blijkt dat er grote verschillen gaan zitten in de hoogte van de premie. Maar patiëntenorganisatie NPCF vindt vooral dat verzekeraars werk zouden moeten maken van een overzichtelijk aanbod. Te vaak nog verdwalen consumenten in het woud van polissen. Als consumenten zich niet goed verzekeren krijgen ze te maken met onverwacht hoge rekeningen.

Dit overkwam bijvoorbeeld Wesley de Ronde. Omdat hij wist dat hij extra gebruik zou gaan maken van zorg stapte hij over van zorgverzekeraar en verzekerde hij zich aanvullend. Zijn verbazing was dan ook groot toen hij toch de rekening kreeg voor de behandelingen. De kosten voor de specialistische zorg bleken onder het eigen risico te vallen. De Ronde stoort zich aan de vuistdikke polissen. “Dienstverlening moet centraal staan. Maar terwijl ik dacht mezelf goed te verzekeren kwam ik bedrogen uit.”

Wijzigingen aanvullende verzekeringen

Consumenten hebben tot het eind van dit jaar de tijd om hun huidige verzekering op te zeggen. Tot 1 februari kunnen ze een nieuwe verzekering afsluiten. Maar ook consumenten die niet overstappen moeten goed opletten als de zorgpolis op de mat valt. Dit zegt Coen de Ruiter van de vergelijkingssite Independer. 

De Ruiter ziet dat vooral in de aanvullende verzekeringen nog wel eens zorg wordt teruggeschroefd. Zo kan het gebeuren dat waar eerst 20 bezoeken aan de fysiotherapeut worden vergoed, dat opeens is teruggebracht tot 12. De Ruiter raadt ook mensen aan om te kijken of ze niet oververzekerd zijn. Hij ziet bijvoorbeeld nog vaak dat consumenten die al ouder zijn toch nog verzekerd werden voor extra kraamzorg.

Aantal zorgpremies al bekend

Een aantal zorgverzekeraars heeft hun premies al bekend gemaakt. Verzekeraars waaronder Holland Stad, DSW, en Zorg en Zekerheid laten hun premie volgend jaar licht dalen. CZ is de eerste grote verzekeraar die alvast een hogere zorgpremie bekend heeft gemaakt. Mensen die verzekerd zijn bij CZ betalen volgend jaar 3,40 euro per maand extra, wat neerkomt op ongeveer 40 euro per jaar meer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.