New York Zijn fifteen minutes of fame zijn voorbij. Van John Mark Karr, de man die ervan werd verdacht kindsterretje JonBenet Ramsey te hebben vermoord. Zijn DNA komt niet overeen met de sporen die werden gevonden bij het meisje. Het is gewoon een gek en een week lang hebben de media hem serieus genomen.

Wij kijkers konden daarom ook moeilijk om hem heen. CNN gaf al toe zich wel enigszins te hebben laten meeslepen. Dat lijkt me een understatement.

CBS News / CNN

Maar niet getreurd. Massaal onderbreken de nieuwsprogramma's met groot vertoon de uitzendingen voor breaking news: Ernesto is op komst. Het is nog een tropische storm maar je weet natuurlijk nooit wat hij gaat doen. Mensen worden opgeroepen te hamsteren. Genoeg eten in huis te halen. Neem het serieus. De special need centers worden ingericht, vertelde governeur Jeb Bush zojuist. De staat Florida is er klaar voor.

Hoe cynisch is het dat vandaag precies een jaar geleden New Orleans ook wachtte op een storm. Wim Schulting, een Nederlandse immigrant die in een dorp in de buurt woonde, vertelde aan de telefoon in de uitzending dat ze het wel gewend waren. Zo'n tropische storm. Katrina was niets om je druk over te maken.

Gelukkig kreeg hij uiteindelijk toch het besef om naar familie te gaan. Dat bleek een goede beslissing. TweeVandaag was erbij toen ze voor het eerst teruggingen naar hun huis. Daar was niets meer van over. Sterker nog: van zijn hele straat bleef niet meer over dan een ravage. Er stond geen muur meer overeind.

Een jaar later heb ik hem opnieuw opgezocht. Wim toont trots zijn nieuwe huis in Houston, meer dan duizend kilometer verwijderd van zijn oude huis. In een buitenwijk, met een community zwembad en grote tuinen. Alleen de bedden zijn al gearriveerd. De rest van het meubilair is in bestelling. Bij de rondleiding is er grote aandacht voor de broodmachine en de ijsthee maker. Dat is een ongekende luxe in de nieuwe keuken. Helemaal als je een jaar lang eigenlijk niet hebt kunnen koken omdat je geen huis had.

Ik ben zelden een grotere optimist tegen gekomen dan Wim Schulting. Vanavond is zijn verhaal en dat van zijn familie te zien in de uitzending van TweeVandaag.