Campagnevoeren is verslavend heb ik gemerkt. Temidden van veel CDA-vrienden uit Noord Holland lanceerden Jan Peter Balkenende en ik afgelopen maandag 18 mei officieel de CDA luchtballon. Omdat het te hard waaide konden we helaas niet de lucht in. Vorige week ik Baarle Nassau hadden we de ballon al uitgeprobeerd en dat was een groot succes. De opmerking toen van Hans Zoet, onze ‘luchtballonpiloot’ over de zwevende kiezer haalde twee keer De Wereld Draait Door. Een grote uitdaging is om zoveel mogelijk mensen op donderdag 4 juni naar de stembus te laten gaan en dan is die aandacht nodig. Zoveel mogelijk stemmen op lijst 1, nummer 1 zouden natuurlijk mooi meegenomen zijn. Mijn campagneleider zegt dan altijd “wij van WC-eend raden u aan: WC-eend.” De CDA boodschap uitdragen is verslavend en leuk!

De CDA luchtballon zou ik hartstikke leuk noemen, ware het niet dat mijn Twitter vrienden mij vragen om “leuk” wat minder te gebruiken in mijn 140 woorden tellende berichtjes over de campagne. De campagne zit vol met vrolijkheden. Op donderdag 21 mei deelden wij op het circuit in Zandvoort meer dan 2,500 sleutelhangers uit van “De Motor Van Europa”. Op mijn verzoek zijn ze van zacht schuim gemaakt, zodat motorrijders er hun motorlak niet mee beschadigen. In Assen waren wij een aantal weken geleden in een paar uur 4,000 van de hangers kwijt.

Op 20 mei waren wij met de grote opblaasbare CDA “Blauwe Krokodil” bij een ondernemer in Zoetermeer om aandacht te vragen voor het teveel aan regels die mede dankzij de Europese Unie onze bedrijven en overheden belasten. VNO-NCW baas Wientjes had de CDA “Blauwe Krokodil” vorige week al officieel onthuld in Den Haag.

De opkomst op 4 juni, de ‘motor’ die Europa voor ons is, en regelzucht spelen een belangrijke rol in de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de CDA campagne vraag ik aandacht voor deze zaken. Er valt wat de kiezen: ga dus stemmen! Nederland belegt zijn boterham in de EU, en daarom mogen, nee kunnen we het positieve verhaal over de EU vertellen! Regelzucht is klacht nummer één van ondernemers en overheden over de EU: daar moet dus wat aan veranderen; aan verbeteren! De campagne gaat duidelijk ergens om.

Met het Een Vandaag Team merkten wij deze week dat juist de actualiteit de beste mogelijkheden biedt om de CDA boodschap uit te leggen en uit te dragen. Het CDA wil betere Europese afspraken over asiel- en migratiebeleid. Daar horen duidelijke afspraken over terugkeer bij. Woensdag werd dit punt wel erg actueel in een debat over de Somalische piraten. Het kan toch niet zo zijn dat deze boeven zodra ze door Nederland zijn opgepakt en berecht, ze in Nederland de voor Somalische begrippen zéér comfortabele gevangenis ingaan en dan na afloop van hun straf nog recht hebben op asiel ook? Die lui moeten terug naar Somalië en het liefst ook daar in de regio hun straf uitzitten. Voor je het weet is het lonender voor piraten opgepakt te worden als piraat door de Nederlandse marine, dan dat ze daadwerkelijk schepen beroven. Het is de wereld op zijn kop. Een ANPtje van deze week repte ook weer over dreigende voedseltekorten in de toekomst. Ik ben blij dat wij als enige partij dit punt serieus nemen door niet zomaar het Europese landbouw beleid af te willen schaffen.

Campagnevoeren doe je natuurlijk samen met je “tegenstanders”. Met een andere CDA gadget die het geluid van mijn motor nadoet heb ik het riedeltje van Pvda-collega Berman al eens onderbroken bij Pauw en Witteman. Journalisten heb ik grappend horen zeggen dat Berman maar bij één programma zit in deze campagne: spoorloos.

Deze week viel mij vooral op hoe Sophie in ’t Veld haar campagne ziet. Ik denk dat zij een mediatraining heeft gehad waar haar is uitgelegd toch vooral zo veel mogelijk te praten. En te praten. En te praten. Zelfs haar eigen partijgenoten beginnen hier vraagtekens bij te plaatsen begrijp ik. Gerbrandy, haar collega, doet het wat dat betreft een stuk beter. Is het spreekwoord niet: spreken is zilver, zwijgen is goud.

In mijn “klasje van Wim” heb ik de afgelopen jaren de nieuwe CDA Kamerleden vooral geleerd dat politici juist zo weinig mogelijk moeten praten, maar veel moeten ‘zeggen’. Een subtiel verschil, waar ook de journalisten een stuk gelukkiger van worden. De CDA slogan voor deze campagne is wat dat betreft veelzeggend: “Het CDA werkt aan zekerheid.”

Een week gaat snel voorbij. Zeker in campagnetijd. Deze week was vol, ondanks de 3 werkdagen dat de week telde. Ik tel: werkbezoeken (5), debatten (3), campagneoverleggen (3), campagnebijeenkomsten (3) en interviews (3) en nog een heuse flashmob (eurocheques uitdelen). Ik heb honderden mensen gesproken en ontelbare handen geschud. Nog maar 1,5 week en het is voorbij. Jammer.