De rechtbank acht Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie op 19 maart 2014, maar de PVV-leider krijgt geen straf. Wilders vroeg aan zijn aanhang of zij meer of minder Marokkanen wilden. Daarop scandeerden zij “minder, minder”. 

De politicus krijgt geen straf omdat hij met deze veroordeling voldoende gestraft is volgens de rechtbank. Hij is niet schuldig bevonden aan aanzetten tot haat. Maar, "de heer Wilders heeft bijgedragen aan een verdere polarisatie van de samenleving." De uitspraken die hij deed had hij niet moeten doen. De vrijheid van meningsuiting vormt het fundament van onze samenleving, maar kent wel grenzen volgens de rechter.

De PVV-voorman en zijn advocaat Geert-Jan Knoops waren niet aanwezig bij de uitspraak. Wilders laat op Twitter wel van zich horen:

Hij noemde het proces meerdere malen een politiek prcoes. De voorzitter van de rechtbank zei hierover: "Een democratisch gekozen politicus staat niet boven de wet." 

Wilders' advocaat Knoops laat weten dat ze in hoger beroep gaan:

De heer Wilders heeft ons te kennen gegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan en is van mening dat de uitspraak een groot verlies voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting is. Het hoger beroep zal komende week worden ingesteld.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro tegen PVV-leider wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. Wilders heeft volgens het OM een volledige bevolkingsgroep gediskwalificeerd. Bovendien was de toespraak in het café doelbewust en gepland.

De politicus benadrukte in zijn slotpleidooi meerdere malen dat hij als politicus de vrijheid van meningsuiting moet gebruiken om Nederland te beschermen tegen de islam, terrorisme en "het mega-Marokkanenprobleem". Verder stelde hij dat het kabinet een sfeer heeft veroorzaakt, waardoor een proces tegen Wilders in gang is gezet. 

Vanavond in EenVandaag is Farid Azarkan te gast in de studio, hij is een van de meer dan 6400 mensen die aangifte hebben gedaan tegen de PVV-voorman. Onze verslaggever Remko Theulings licht de uitspraak toe vanuit Den Haag. 

Gisteren blikte EenVandaag vooruit op het vonnis in deze geruchtmakende zaak met rechtspsycholoog Peter van Koppen en hoogleraar Maatschappij en Media Henri Beunders:

De helft van de leden van het EenVandaag Opiniepanel vindt het kunnen dat Wilders deze uitspraken deed, 45 procent vindt van niet. Bekijk hier het gehele onderzoek van het Opiniepanel over de verdeeldheid over rechtszaak Wilders