De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel vindt dat zijn collega-wielrenner Chris Froome geschorst moet worden. Dat zegt van der Poel tijdens opnames tegen EenVandaag.

Froome gebruikte voor zijn astma in de Ronde van Spanje het middel Salbutamol. Zoals hij zelf zegt "voor zijn astma". Van der Poel vindt het onbegrijpelijk en heel dom. "Ik vind dat hij geschorst moet worden. Misschien ben ik daar heel bot in, maar wielrennen is voor gezonde mensen." 

Ook vindt de veldrijder dat de UCI, de Europese Wielerunie, het misbruik toestaat. "Als je zegt dat je het middel tot een bepaalde hoeveelheid mag gebruiken, dan weet je dat er mensen zijn die over die hoeveelheid gaan. Valsspelers zijn er overal. Dat is de fout van het UCI." Hij doelt hiermee op de positieve testresultaten van Froome. Hij had 2000 nanogram van het middel Salbutamol per milliliter in zijn urine, daar waar 1000 nanogram is toegestaan."Voor mij is het gewoon een positieve test."

Van der Poel, momenteel 22 jaar, wordt als groot talent gezien binnen het veldrijden. De zoon van oud-wielerkampioen Adrie werd twee jaar geleden de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Als junior won hij die titel ook op de weg, geen enkele Nederlandse renner boekte dit jaar zoveel overwinningen. Vorig jaar zette hij zijn complete medische dossier online, in de hoop dat andere jonge collega’s zijn voorbeeld zouden volgen

Onderzoeksjournalist David Walsh sprak zich eerder in EenVandaag al fel uit over de beschuldigingen aan het adres van de Sky-renner. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.