Vandaag wordt in het Noorse Tromso besloten wie de nieuwe voorzitter van de internationale schaakbond FIDE wordt. De strijd gaat tussen de huidige voorzitter Kirsan Iljoemzjinov en de voormalig wereldkampioen schaken Garri Kasparov.

De strijd wordt inmiddels in alle hevigheid gevoerd en ook de internationale politiek bemoeit zich er mee. De Russen zien Kasparov, een uitgesproken tegenstander van president Poetin, liever niet winnen en wenden hun invloed aan.

Portretten kandidaten

EenVandaag maakte eerder portretten van beide kandidaten. We bekeken de machtsstrijd die Iljoemzjinov vier jaar geleden ook al voerde om aan de macht te blijven bij de schaakbond. De Rus is al sinds 1995 voorzitter bij de FIDE, maar hij is omstreden: zo zou hij het president van de deelrepubliek Kalmukkië, een piepkleine arme republiek in Rusland, niet zo nauw hebben genomen met democratie. Ook beweert hij ooit ontvoerd te zijn geweest door ruimtewezens.

Met Kasparov spraken we over het belang van schaken voor kinderen. Hij pleitte toen om schaken als schoolvak in te voeren. Bekijk beide reportages hieronder terug.