Rekent de Britse Labour-partij volgende week radicaal af met de erfenis van Tony Blair? En gaat de partij weer een ouderwets socialistische koers varen, zoals in de jaren zeventig?

Dat zou zo maar kunnen, want volgende week kiest de Labour-partij een nieuwe leider en de kans is groot dat dat Jeremy Corbyn wordt. Hij is een politicus die af wil rekenen met de omarming van het marktdenken en de partij weer een veel progressiever imago wil geven. In EenVandaag een portret van Jeremy Corbyn.

De 66-jarige Corbyn staat momenteel ver bovenaan in de peilingen voor het leiderschap in de Labour-partij. Dat is vrijgekomen nadat Ed Milliband die functie neerlegde na de verloren verkiezingen in mei dit jaar. Corbyn wil de belastingen voor de hogere inkomens verhogen en het vrijkomende geld investeren in sociale huizenbouw en verbetering van het ziekenfonds, de National Health Service.

Hij is kritisch over de rol van de NAVO in Oekraïne. Ook vindt hij dat er een politieke, niet militaire oplossing moet komen voor de oorlog met Islamitische Staat. Veel fans van Corbyn zien hem als een man die Labour weer een eigen gezicht kan geven en er een echte arbeiderspartij van kan maken. 

In de uitzending

In EenVandaag spreken we met voormalig Engeland-correspondent Peter Brusse over Corbyn. Rene Cuperus, lid van het wetenschappelijk instituut van de PvdA, geeft aan of de ideeën van Corbyn passen binnen een bredere Europese ontwikkeling die zich tegen de vrije marktwerking keert.

Ook spreken we Chuka Umunna, een jonge Britse Labour-politicus, die tot voor kort meedeed aan de verkiezingsstrijd voor het leiderschap in de partij. Hij is een fel tegenstander van Corbyn omdat hij vindt dat Corbyn de partij terugvoert naar het verleden. Daarmee is de partij geen concurrentie meer is voor de Conservatieve Partij van David Cameron.

De Labour-partij

Jeremy Corbyn is al sinds 1983 parlementslid voor de Labour-partij en hij heeft de periode Margaret Thatcher van zeer dichtbij meegemaakt. Het was de tijd waarin Engeland onder leiding van de conservatieve premier Margaret Thatcher werd getransformeerd. De macht van de vakbonden werd stevig ingeperkt en grote staatsondernemingen werden genationaliseerd. De Labour-partij verkeerde in zwaar weer. Het verloor een aantal verkiezingen op rij.

Dat veranderde met de komst van Tony Blair. Hij schoeide de partij op een nieuwe leest. En als antwoord op de conservatieve agenda verkondigde hij een programma dat veel nadruk legde op vrij ondernemerschap, marktdenken en minder vakbondsinvloed.

Tony Blair, een man met een frisse uitstraling, was van 1997 tot 2007 premier van Engeland. Corbyn is altijd een tegenstander geweest van het economische beleid van zijn eigen Labour-regering. Ook stemde Corbyn, in strijd met de partijlijn, tegen deelname aan de oorlog tegen Saddam Hoessein in 2003.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.