Het aantal mensen dat in ons land als zzp’er werkt is de afgelopen jaren hard gegroeid. Waren het er twintig jaar geleden nog maar 330.000. Inmiddels zijn het er al meer dan 800.000, en hun aantal blijft toenemen. 

De verwachting is dat er jaarlijks rond de 100.000 zzp'ers bij komen. In Europa is Nederland daarmee een van de koplopers. Bijna nergens groeit het aantal zzp'ers zo hard als hier. 

Voor lang niet iedereen is het zelfstandig ondernemerschap 'a dream come true'. Regelmatig kiezen mensen om voor zichzelf te beginnen omdat een baan in dienstverband niet lukt, of de werkgever erop aandringt. En niet iedereen is succesvol als zelfstandige. 

'Ik kan niet rondkomen'

Een van de mensen die zich zorgen maakt is Ruud Haan. Drie jaar geleden verloor hij zijn baan in dienstverband na een reorganisatie. Omdat solliciteren niets opleverde volgde hij zijn hart en maakte van zijn hobby zijn werk. Hij ontwerpt nu websites en fotografeert, maar kan daar nog niet van rondkomen.

Nooit meer in vaste dienst

Martijn Lindeboom werd in 2008 zzp'er. Hij leverde een goede baan in bij de gemeente zodat hij niet alleen als jurist, maar ook als schrijver en taekwondoleraar zijn geld kan verdienen. Het gaat hem voor de wind. Hij kan zich niet voorstellen ooit nog in vaste dienst te treden. EenVandaag bezoekt de twee zzp'ers die meededen aan het EenVandaag Opiniepanel om te horen hoe voor iedereen het leven als zzp'er anders is.