Vanmorgen zijn 31 Syrische vluchtelingen aangekomen in Nederland. Het is de eerste groep die in het kader van de zogenaamde Turkije-deal naar ons land is gekomen.

Europa heeft met Turkije afgesproken Syrische vluchtelingen uit kampen in het land op te vangen. In omgekeerde richting neemt Turkije vluchtelingen uit Europa op, die daar niet mogen blijven.

Wie bepaalt welke mensen er naar Nederland mogen komen? En hoe wordt er geselecteerd? René de Bruin, head of office van vluchtelingenorganisatie UNHCR: 'Ze worden geselecteerd op kwetsbaarheid door de UNHCR. Dit kan om medische en politieke redenen, dat kan een alleenstaande vrouw met kinderen zijn. Het gaat om mensen die zodanig kwetsbaar zijn dat ze weg moeten uit Turkije. Er is geen rangorde. Als iemand dusdanig ziek is of gewond, en geen medische zorg kan krijgen in het land van toevlucht, dan is dat een reden om die persoon ergens anders onder te brengen.'

In Radio EenVandaag het hele gesprek met René de Bruin, head of office van vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland en met hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen.