Terwijl minister Blok viral gaat met een foto van een blauw brexit-monster op zijn bureau, zijn in het Verenigd Koninkrijk bedrijven zich aan het opmaken voor een eventuele harde brexit zonder deal. Ook op de alcoholmarkt.

Een van de grootste Schotse whisky- en ginleveranciers, Pernod Ricard, laat weten dat hij goed voorbereid is op een eventuele harde brexit. De leverancier heeft onder meer whisky- en ginvoorraden aangelegd in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, om zo aan de vraag te kunnen blijven voldoen zonder extra kosten en invoerrechten te hoeven regelen.

Lage koers pond is een voordeel

Daarmee voldoet de leverancier perfect aan de huidige vraag van minister Blok. Met zijn brexitmonster hoopt hij bedrijven bewust te maken: zijn zij voorbereid op de brexit?

Door de brexit is er geen vrije handel meer mogelijk met 40 EU-landen, dus ook niet voor whisky en gin. De huidige lagere koers van de Britse pond is daarentegen weer een voordeel, laat de topman van Pernod Ricard weten. Daarmee is de whisky goedkoper en deze wordt daardoor meer verkocht. Ook voor whisky-verzamelaars is de huidige lage pond goed nieuws, laat veilingsite Catawiki weten.

'Koop nu in'

Whisky-expert bij Catawiki Anne-Sophie Bigot vertelt: "Voor liefhebbers van Schotse whisky is de huidige gunstige wisselkoers echt een uitkomst. Je kunt nu kopen voor de beste prijzen. Op dit moment worden meer whisky's aangeboden en geveild. Slimme verzamelaars gebruiken deze periode in hun voordeel en kopen nu bijzondere whisky's in, vooral bottelingen die alleen kunnen worden gekocht in het Verenigd Koninkrijk."

De tip van Bigot rond de brexit luidt als volgt: "Zorg dat je nu bijzondere whisky's op de kop tikt, want na de brexit zullen de inkoopvoorwaarden ingewikkelder zijn en daarom verwachten we een stijging van de prijzen." Petra de Boevere, die blogt onder de noemer 'Het Meisje van de Slijterij' reageert op Twitter: "Ook voor onze branche worden het spannende weken."