De inwoners van de Zwolse wijk Westenholte beginnen een buurtwacht: afgelopen weekend overleed een 73-jarige vrouw, nadat een inbreker haar omver duwde en ze op haar achterhoofd terecht kwam. Het overlijden van de vrouw komt als een schok voor de buurtbewoners. Na achttien inbraken, waarvan nu dus één met dodelijke afloop, is dit de druppel.

De 20-jarige Danny Jansen, heeft samen met zeventig buurtgenoten een WhatsApp groep opgericht, als digitale burgerwacht. Zo kunnen ze elkaar alarmeren bij een melding van de politie en is het de bedoeling als extra ogen en oren te dienen voor de politie.

EenVandaag neemt een kijkje in de wijk in Zwolle, om te praten met de buurtbewoners over de inbraakgolf en het digitale burgerinitiatief.

De digitale burgerwacht, waarbij buurtbewoners elkaar waarschuwen via berichtendiensten als WhatsApp, zijn al langer in opkomst. In tientallen gemeenten zijn inmiddels dergelijke initiatieven bekend, onder meer in Ede, Almere en Utrecht. Lees er hier meer over. Kijken hoeveel er in uw buurt wordt ingebroken de afgelopen drie maanden? De politie heeft sinds kort een digitale kaart.

Daarnaast ook een initiatief in Ede, waar een groep van 300 mensen de buurt op deze manier in de gaten houden. De moderne vorm van burgerwacht vindt daar ook al navolging in omliggende dorpen.