Science fiction wordt werkelijkheid. De wetenschap wordt schepper van de mens. Niet langer God, maar nu ook een handvol wetenschappers heeft een hart gebouwd en het leven ingeblazen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar volgens The Times is het echt gelukt. Volgens wetenschappers legt deze doorbraak de basis voor een toekomst waarin patiënten op bestelling nieuwe organen kunnen laten maken.

De makers van de Donorshow mogen blij zijn dat deze ontdekking niet jaren eerder is gedaan, want het zou het tekort aan organen drastisch kunnen verminderen. Sterker nog, mensen die een orgaan nodig hebben kunnen er één laten bouwen op basis van hun eigen genen. Daardoor is afstoting door het lichaam niet meer aan de orde. “You name it and we hope we can make it”, aldus Professor Taylor. Het zou voor patiënten die nu op een ellenlange orgaanwachtlijst staan een regelrecht wonder betekenen.

Dit hadden we jaren geleden niet kunnen dromen, sterker nog, zelfs nu voelt dit meer als een fantasie dan werkelijkheid. En toch lijkt het erop dat de wetenschap zich in zo een vergevorderd stadium bevindt, dat we over een paar decennia onderdelen van onszelf kunnen vervangen. Een slecht hart? Even een nieuwe bestellen bij de betere orgaandealer. Deze doorbraak doet me denken aan een scène uit de film de 5th Element, waar uit een paar dode cellen een nieuw mens wordt gegenereerd. Zie voor het fragment hieronder.

Gaan we er echt naar toe dat de wetenschap voor God speelt en onderdelen van de mens vervangt alsof het om een ordinaire APK-keuring gaat? Ik ben nu wel even genezen van de gedachte dat sommige fantasieën niet gerealiseerd kunnen worden. Dat bewijzen wetenschappers vandaag maar weer…