Na de aankoop van Cristiano Ronaldo door Juventus heerst er vooral woede en ongeloof bij Fiat-medewerkers. De club en de fabriek hebben dezelfde eigenaar. De vakbond noemt het 'onaanvaardbaar' dat er ongeveer 112 miljoen euro aan een voetballer wordt uitgegeven. Een staking dreigt.

Het is hét transfernieuws in de voetbalwereld: de 33-jarige Portugees Ronaldo verruilt Real Madrid voor Juventus. De vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar tekent een contract voor vier jaar bij de Italiaanse kampioen. Met de spectaculaire transfer, waarvan al enige tijd sprake was, is volgens Juventus een afkoopsom gemoeid van 100 miljoen euro, exclusief 12 miljoen euro aan bonussen en andere uitkeringen. Het totaalbedrag wordt in twee termijnen betaald.

‘Werknemers brengen al jarenlang offers’

Fiat-medewerkers zijn woedend. “Het is niet normaal dat één persoon in deze onderneming miljoenen verdient, terwijl de doorsnee werknemer halverwege de maand al door zijn geld heen is”, aldus de vakbond. 

De bond eist van de familie Agnelli dat het de miljoenen in het bedrijf investeert  in plaats van in de voetballer en dreigt met een staking. De staking moet in de avond van 15 juli beginnen en duren tot de ochtend van 17 juli. Het gaat om de fabriek in Melfi, in de zuidelijke provincie Potenza. “Er wordt ongeveer 112 miljoen euro uitgegeven. Dat terwijl van de gewone werknemer al jarenlang offers worden verlangd."

Emotionele afscheidsbrief

Ronaldo is topscorer aller tijden van Real Madrid met 451 doelpunten in 438 wedstrijden. Hij won met de 'Koninklijke' zestien hoofdprijzen, waaronder onder meer vier titels in de Champions League.

In een emotionele afscheidsbrief op de website van Real Madrid smeekt de scheidende Ronaldo zijn aanhang om begrip. “Ik heb veel nagedacht en ik weet gewoon dat het tijd is voor een nieuwe fase in mijn leven, een nieuwe cyclus in mijn loopbaan", liet de 33-jarige Portugees weten. “Daarom heb ik de club gevraagd om een transfer. Ik voel het zo en ik vraag iedereen, en met name onze fans, om me alsjeblieft te begrijpen.''

Ronaldo is uitermate positief over zijn negen jaar in de Spaanse hoofdstad. “De druk was heel hoog bij Real Madrid, maar ik zal nooit vergeten dat ik hier op een unieke manier van voetbal heb genoten. Iedereen bedankt en natuurlijk, zoals ik die eerste keer negen jaar geleden in ons stadion zei: Hala Madrid!'' (Hup Madrid!, red.).

Meer geld verdienen

Juventus is de vierde club voor Ronaldo. Hij speelde eerder voor Sporting Portugal (2002-2003) en Manchester United (2003-2009). Bij Real Madrid had hij nog een contract tot medio 2021. Ronaldo wilde echter meer gaan verdienen. Het zat hem dwars dat andere topvoetballers als Lionel Messi (Barcelona) en Neymar (Paris Saint-Germain) aanzienlijk meer zouden verdienen. Volgens onbevestigde berichten heeft Ronaldo bij Juventus een jaarsalaris van een slordige 30 miljoen euro bedongen.

Ronaldo, die met Portugal bij het WK in Rusland in de achtste finales werd uitgeschakeld, wordt door zijn nieuwe club waarschijnlijk volgende week medisch gekeurd. Hij geniet nu nog even van vakantie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.