De werkloosheid in Nederland loopt steeds verder op. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaten in februari 613.000 mensen zonder werk. Dat zijn er 21.000 meer dan een maand eerder. In percentages is dat 7,7 procent van de beroepsbevolking is werkeloos.

Vooral ouderen die willen werken, slagen er steeds vaker niet in een baan te vinden. Meer dan honderdveertig duizend senioren zitten zonder emplooi, blijkt uit CBS cijfers. Aan de bak komen is voor deze leeftijdsgroep zo ingewikkeld, dat het UWV ze een extra handje helpt. Wie wil, kan aan de slag in het pretpark zoals bij het Dolfinarium of Plopsaland. Want de 50 plusser is vanwege zijn betrouwbare uitstraling populair in pretparken en musea.

Afgelopen woensdag organiseerde het Dolfinarium in samenwerking met het UWV een grote selectiedag speciaal erop gericht op werkloze senioren. Zij kunnen aankomend seizoen aan de slag in het pretpark. EenVandaag volgt de Harderwijkse Beppie Elzinga tijdens haar sollicitatieprocedure. Zij verloor haar baan afgelopen zomer nadat het bedrijf waar zij bijna 15 jaar werkte haar niet meer kon houden. Het Dolfinarium is de eerste (potentiële) werkgever die haar uitnodigt op een gesprek terwijl zij ruim 4 sollicitatiebrieven per maand stuurt.

Terwijl het loont om oudere werknemers in dienst te nemen, stelt André Aleman. Hij deed onderzoek naar de kwaliteitenvan ouderen en schreef er het boek ‘Het Seniorenbrein’ over. Patricia Heerkens heeft een speciaal uitzendbureau gericht op seniore werknemers, Oudstanding. Zij plaatsen veel 50-plussers in musea.  

Sollicitatie-tsunami