In Eindhoven weten ze alles van de nieuwste innovatie op het gebied van zwemsport. Het bedrijf Innosportlab doet niets anders dan elke centimeter die een zwemmer aflegt, analyseren. En dat levert ons menig wereldkampioen op.

Dat analyseren gebeurt aan de hand van de meest vernuftige technieken. Directeur Roald van der Vliet van Innosportlab steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Zijn sporthart gaat sneller kloppen als hij merkt dat hij met zijn technieken zwemmers naar de wereldtop kan brengen. “Als talent een aangeboren afwijking is dan hebben wij altijd verloren. Wij hebben natuurlijk slechts 17 miljoen inwoners. Dus dan zouden we alleen van landen kunnen winnen waar minder mensen wonen en die minder geld hebben. Toch willen we een medaille halen op de Olympische Spelen. Dan moet je het slimmer doen. Dan moet je meer halen uit diegene met iets minder talent om toch te kunnen winnen. Dat is wat wij hier doen.”

'Kijken is belangrijker dan luisteren'

Het startblok is uitgerust met een scherm, zodat de zwemmer direct na de oefening zelf zijn of haar techniek kan terugkijken. Volgens Van Vliet is dat de beste leermethode: “Kijken is veel belangrijker dan luisteren. Je ziet jezelf nooit. Dus je denkt dat je het goed doet en anders doet dan de vorige keer. Maar eigenlijk doe je het driekwart van de tijd hetzelfde en doe je het misschien wel precies fout.”

'We zijn straks niet meer in te halen'

Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband trokken in dit bad hun baantjes. We weten allemaal wat voor resultaat dat uiteindelijk heeft gehad. De innovatie in Eindhoven behoort tot de absolute wereldtop. Maar de concurrentie uit andere landen is groot. Ook daar ontwikkelen de technieken zich steeds verder. Van der Vliet kijkt met interesse naar andere landen. Hij verkoopt soms zelfs zijn dure schermen. “Als wij niks delen, halen we ook niks binnen. Je kunt denken: Ik verkoop een deel van mijn spullen en dat investeer ik weer in innovatie om verder vooruit te komen. Uiteindelijk komt er dan zo’n ophoping van informatie bij ons, dan ben je niet meer in te halen.”

Het is duidelijk dat Van der Vliet nog veel kampioenen hoopt voort te brengen. Hij blijft zich daarom ook zelf steeds ontwikkelen. “Ik wil tot het uiterste gaan, anders gaan we verliezen. Er is nog gigantisch veel te winnen. Op de 100 meter gaat er nog wel een seconde van de tijd af. Daar ben ik van overtuigd."