Vandaag is het Wereld Milieu Dag. Internationaal wordt er stilgestaan bij klimaatverandering en het beschermen van onze aarde. Eén van de oorzaken van de vervuiling is het verbranden van grote hoeveelheden afval. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil daarom de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren: van tien naar vijf miljoen ton. Maar hoe kunnen wij als consument eigenlijk ons steentje bijdragen?

Deel 1:

Deel 2:

In het eerste deel van Radio EenVandaag een gesprek met Linda Nijenhuis van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Wat is nou een slimme truc om minder afval te produceren? En een reportage van verslaggeefster Mischa Blok. Zij gaat boodschappen doen met Emily-Jane Lowe, die het haar levensmissie heeft gemaakt om zo 'afvalvrij' mogelijk te leven. Een dagje supermarkt is voor haar daardoor een hele onderneming. 

In het tweede gedeelte vertelt Isabelle Diks, wethouder PAL/GroenLinks in Leeuwarden, hoe je als gemeente consumenten kan stimuleren om minder afval te produceren. In de wijk Zuiderburen komt de vuilniswagen nog maar eens in de drie weken in plaats van om de week. Hierdoor daalde de hoeveelheid afval met twintig procent.