Er is veel discussie over bodycams vandaag. Gisteren werd bekend dat de Amsterdamse politie daar een grote proef mee gaat doen. 

Het gaat om kleine camera’s die agenten op hun uniform kunnen dragen en die beelden kunnen bijvoorbeeld op internet worden gebruikt om begrip te kweken voor het werk van de politie.

En als bewijs natuurlijk voor als er iets gebeurt op straat. Daar opende het AD vanochtend mee. Want binnen de politie is daar discussie over. Agenten zouden bang zijn dat dit soort beelden tegen ze gebruikt kunnen worden.

In de VS zijn al politieagenten ontslagen op basis van dit soort beelden. En, er werd zelfs een agent ontslagen die weigerde zijn bodycam aan te zetten. Op sociale media wordt daar een beetje smalend op gereageerd:

Burgerrechtenactivist Rejo Zenger denkt dat de privacy van de burger een veel groter probleem van de bodycam is, zegt hij op NPO Radio 1

In andere landen wordt de bodycam al veel meer gebruikt. In Engeland heeft al bijna iedere agent er een. Maar voormalig VVD-minister Ivo Opstelten heeft in 2012 besloten dat de bodycam hier niet landelijk wordt ingevoerd. 

In een peiling van EenVandaag  onder agenten begin dit jaar werd de bodycam door agenten regelmatig genoemd als gewenst hulpmiddel.

Bodycams leggen vast wat de kwaadwillende burger ons aandoet en dwingt ons ook om correct met de burger om te gaan.

Voorlopig blijft het bij een proef. En daar ergert Gerrit van de Kamp zich aan, de voorzitter van politievakbond ACP. Hij vindt dat er beleid moet komen rondom deze kwestie. Deze discussie gaat dus nog wel even duren. Maar niet bij de Rotterdamse pizzakoeriers. Zij begonnen twee jaar geleden ook met bodycams, en wat blijkt, in tegenstelling tot collega’s worden ze niet meer overvallen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.