Vorige maand stonden de PVV en D66 er het best voor bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze zouden ieder 4 zetels in het Europarlement in de wacht slepen. Ook deze maand staan die partijen elk op 4 zetels, maar ook de VVD en het CDA stijgen naar 4. Dit blijkt uit de Europese Stemming van EenVandaag en GfK. 

Net als bij de landelijke Stemming brengen deelnemers niet één stem uit, maar mogen ze er vijf verdelen over alle partijen. De PvdA zakt een zetel van 3 in de peiling van april, naar 2 nu.

De Stemming (Europa):
VVD 4 (+1), PvdA 2 (-1), PVV 4, CDA 4 (+1), SP 3, GroenLinks 1, D66 4, CU/SGP 2 (-1), PvdD 1, 50PLUS 1.

Euroscepsis stijgt in hele Europese Unie

De euroscepsis in Nederland is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat blijkt uit onze eigen onderzoeken, maar ook uit de Eurobarometer van de Europese Commissie zelf. En niet alleen in ons land stijgt de kritiek. In vrijwel elke EU-lidstaat zien we dat het aandeel mensen dat positief aankijkt tegen de Europese Unie is afgenomen.

In 2009 was in twaalf van de – toen nog – 27 lidstaten minimaal de helft van de inwoners positief over de EU. Roemenie voerde de lijst aan: daar was 62 procent positief. Het Verenigd Koninkrijk stond onderaan, daar was slechts één op de vijf burgers (22%) positief.

Meerderheid negatief

Inmiddels is er geen enkel land meer waar een meerderheid van de inwoners positief naar de EU kijkt. In de hele EU is het percentage positieven met 14 procent gedaald, maar er zijn flinke uitschieters. In Cyprus is de daling, niet geheel onverwacht, het sterkst. In 2009 was een meerderheid (52%) daar nog positief over de EU, inmiddels is dat nog een schamele 17 procent. De enige landen waar de bevolking iets positiever is gaan denken over de EU. 

De daling van het aantal Europeanen dat positief naar de EU kijkt gaat samen met een stijging van de mensen die op een eurosceptische partij wil stemmen. In verschillende landen staan de eurokritische partijen op winst vergeleken met de in 2009 behaalde stemmen. Maar Europabreed is een zetelmeerderheid voor Eurosceptische partijen nog ver weg.

Over De Stemming

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 2500-3000 respondenten uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Lees ook

Lees ook

Download