We hebben in ons land eigenlijk niks te klagen over 'de jeugd van tegenwoordig'. Want Nederlandse tieners zijn behoorlijk braaf, blijkt uit cijfers gepubliceerd door The Economist. In een artikel over tieners halen ze cijfers van van de wereldgezondheids organisatie WHO aan.

In de statistieken staan cijfers over het gedrag van 15-jarigen uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Canada en Nederland. Van die landen is Nederland op alle vlakken het braafst. Ze drinken het minst, hebben de minste seks en vinden het het makkelijkst om met hun vader te praten. Franse 15-jarigen scoren telkens het slechtst. 

Uit het artikel blijkt overigens dat jongeren in het algemeen braver zijn geworden dan dat dezelfde leeftijdsgroep jaren eerder was. Een professor van de University of Adelaide noemt de huidige generatie jongeren zelfs ‘een beetje saai’. Eén van de redenen zou kunnen zijn dat we veel meer tijd aan onze kinderen besteden dan vroeger. Waar in 1965 Amerikaanse ouders nog 41 minuten per dag hoofdzakelijk en alleen aan hun kinderen besteedden, is dat nu 88 minuten. Dat zou bijdragen aan het overwegend goede gedrag van tieners.