Het stilte-bordje, het knisperende geluid van bladzijdes, een kuch van een lezende bezoeker. Vele Nederlanders groeiden op met de bibliotheek als heiligdom waar de bibliothecarissen met strenge blik de rust bewaakten. 

Dat tijdperk is al even voorbij: bij het binnentreden van een bibliotheek hoeft je telefoon niet meer uit en het gesprek niet meer gestaakt. En boeken? Die staan steeds minder centraal.

Door de bezuinigingen, waarbij gemiddeld met 10 procent minder subsidie gewerkt moet worden, is de bibliotheekwereld bezig met een grote metamorfose. Zo is het onderling ruilen van boeken met onbekenden een grote trend in de VS, die ook naar Nederland overwaait. Grote bibliotheken moeten alternatieven verzinnen om nog bezoekers te trekken. De vestigingen die niet sluiten en die niet, net als de oude postkantoren, worden ondergebracht in scholen of supermarkten, bouwen zichzelf om tot grote cultuurhuizen.

'Kathedralen van informatie' moeten ze worden, zegt Erik Boekesteijn van de Extreme Library Make Over van DOKlab. Boekesteijn reisde de afgelopen jaren de wereld over en bezochte vele bibliotheken in zijn Shanachietour. 'We gaan van stilte naar gesprek'. Games, cappuccino, tosti's, pizza's en verjaardagsfeestjes: welkom in de bibliotheek van de toekomst.