De nieuwe bijstandswet die staatssecretaris Klijnsma voorstelt roept veel weerstand op. Klijnsma wil strengere regels bij het verkrijgen van een uitkering. Bovendien wil ze dat de bijstand meer een laatste redmiddel wordt en dat mensen meer bijdragen aan de samenleving.

Volgens cijfers van het CBS zaten eind november 2013 402.000 mensen in de bijstand. Klijnsma wil de bijstand nu aanpakken. Ze wil dat mensen met een uitkering een tegenprestatie leveren, bijvoorbeeld door betaald werk of vrijwilligerswerk uit te voeren. Mensen die een uitkering ontvangen en bij elkaar in huis wonen, ontvangen in de toekomst minder. Er moet bovendien een wachttijd van vier maanden komen. Mensen die weigeren hun uiterlijk of kleding aan te passen voor een baan, worden gekort op hun uitkering.

De harde opstelling van de staatssecretaris in dit dossier roept weerstand op. In EenVandaag een gesprek met advocaat Jelle Klaas. Hij werkt vrijwel dagelijks met mensen met een uitkering en kan niet geloven dat Klijnsma met deze plannen komt. Hij ziet bij zijn cliënten al veel mensen met een lage eigenwaarde en is bang dat de plannen deze verder afbreken. Ook spreken we met VVD-Kamerlid Sjoerd Potters over de plannen van Klijnsma.