Het wetsvoorstel van minister Eurlings (Verkeer) voor de kilometerheffing wordt niet enthousiast ontvangen door de VVD. Europarlementarier Jeanine Hennis-Plasschaert wil eerst van de Europese commissie weten of het systeem wel te verenigen valt met het Europese wet van vrij verkeer. En Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van diezelfde partij wil de voorstander ANWB overtuigen van het tegendeel.

Volgens minister Eurlings is de heffing goed voor de portemonnee, de files en het milieu, maar dat moet nog blijken.

Verdeeldheid over rekeningrijden

Er heerst diepe verdeeldheid over het rekeningrijden dat vanaf 2012 in Nederland wordt ingevoerd: 46 procent vindt rekeningrijden een goede zaak, 39 procent vindt van niet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het onderzoek is gehouden onder 7600 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers met een auto gaat één op de vier (26 procent) deze minder vaak gebruiken wanneer de heffing wordt ingevoerd. 61 procent van hen zegt de auto niet te laten staan.

Deze week werd bekend hoeveel het nieuwe systeem automobilisten gaat kosten. Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zegt dat 59 procent van de automobilisten minder gaat betalen dan nu het geval is. Tweederde van de deelnemers gelooft daar niets van. Slechts 16 procent gelooft de minister wel.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden onder 7600 leden van het EenVandaag Opiniepanel. De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.