De weduwe van de vermoorde GGZ-directeur Rob Zweekhorst heeft de hoop terug dat de vergismoord op haar man wordt opgelost. Dinsdag arresteerde de politie Rotterdam de vermeende dubbelganger van Zweekhorst. De man, een buurtgenoot van de familie Zweekhorst, wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de invoer van 300 kilo cocaïne in de haven Rotterdam. De lading wordt onderschept en is volgens justitie zeer waarschijnlijk het motief achter de moord op de onschuldige Zweekhorst.

Anderhalf jaar na de moord op GGZ directeur Rob Zweekhorst lijkt de politie een stap dichterbij de oplossing op de liquidatie van de jonge vader te zijn. Hij werd tijdens het uitlaten van zijn honden op nieuwjaardag 2014 doodgeschoten. Al vlot maakt de politie bekend dat hij zeer waarschijnlijk het slachtoffer is van een persoonsverwisseling. De reden en voor wie het dan moet zijn, blijft een groot vraagteken.

Belangrijke tip, grote gevolgen

Lange tijd lijkt het onderzoek rond de liquidatie op Zweekhorst vast te zitten. Medio 2014 komt hier ineens verandering in wanneer zich iemand bij justitie meldt met een belangrijke tip. Dennis van den B., buurtgenoot van Zweekhorst, zou zich met een corrupte douanier bezighouden met de invoer van drugs. Justitie start een onderzoek naar de douanier. De man wordt half april opgepakt op de verdenking meerdere drugstransporten te hebben gefaciliteerd.

Dit grote onderzoek naar de ‘foute douanier’ blijkt voort te komen uit de belangrijke tip over Zweekhorst’s buurtgenoot Van den B.. Justitie verdenkt Van den B. ervan samen met de douanier betrokken te zijn bij de in december 2013 onderschepte 300 kilo cocaine met miljoenen euro’s straatwaarde. Het OM gaat ervan uit dat deze lading het motief is voor de liquidatie; Van den B. moest eigenlijk boeten, maar Rob werd slachtoffer.  Of dit scenario waar is, wordt nu door justitie onderzocht.

Tijdens de arrestatie van Van den B. wordt een aanzienlijke hoeveelheid contanten gevonden, een auto en vuurwapen in beslag genomen. Van den B.’s advocaat wil zijn arrestatie niet bevestigen. Ook wenst hij verder geen commentaar te geven op de zaak.

‘Weten wie er geschoten heeft’

De arrestatie geeft de weduwe hoop op een uiteindelijke doorbraak. “Ik denk dat dit weer een deur opent en dat daar ook weer deuren achter zitten die ook weer open gaan,” aldus de weduwe. Anderhalf jaar lang al loopt er iemand vrij rond die de moord op zijn geweten heeft. Dat voelt voor de weduwe onrechtvaardig: “je kunt niet ongestraft een leven ontnemen”

Ze hoopt dat men de schutter uiteindelijk vindt. “Rob had nooit vermoord mogen worden, het was echt een fout. Daar waren we vanaf de eerste seconde van overtuigd. Maar nu wil ik weten wie er geschoten heeft.”

Vanavond in EenVandaag een uitgebreid interview met de vrouw. Ook spreken we met Barbara van Unnik, van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.