Begin november maakte EenVandaag een reportage over Huis Doorn. Het woonkasteel van de laatste Duitse keizer wordt met sluiting bedreigd door geplande bezuiniging. Bovenop deze zorgen is het museum afgelopen weekend het slachtoffer geworden van een roof.

In de nacht van 9 op 10 december zijn ruim twinting zilveren voorwerpen, vooral bekers, gestolen uit museum Huis Doorn. De bekers uit de 18e en 19e eeuw hebben een grote cultuur-historische waarde.

Het is een grote klap voor het museum. “We zijn enorm van slag. Onze collectie is een rijkscollectie, die is nooit verzekerd. Het betekent een verarming van ons aanbod”, aldus museumbestuurder Herman Sietsma.

Sietsma vertelt dat de diefstal in één ruimte plaatsvond. "De gestolen bekers hebben een bepaalde zilverwaarde, maar die weegt niet op tegen de culturele waarde. Alleen verzamelaars hebben hier iets aan.”

De inbrekers zullen hun waar echter moeilijk kunnen verkopen omdat er een lijst is uitgegaan naar alle antiquariaten. De bekendheid is dus groot.

Huis Doorn staat op een groot landgoed, omringd door een hoog hek. Sietsma erkent dat er weinig sociale controle is, maar het museum heeft beveiliging. "Tegenover de huidige inbrekers sta je gewoon machteloos."

Het museum is het woonkasteel van de laatste Duitse keizer Wilhem II. Hij woonde er van 1919 tot zijn dood in 1941. Minister van Cultuur Bussemaker gaf eerder deze week in de Tweede Kamer aan dat ze nog wel geld wil besteden aan exposities over de Eerste Wereldoorlog. Maar Sietsma wijst erop dat je daarmee nog steeds de basis van de projecten onderuit haalt. Hij heeft nog hoop dat stemming in de Kamer over de subsidie gunstig voor Huis Doorn uitpakt. De stemming staat gepland voor aanstaande donderdag.

De reportage van EenVandaag over Huis Doorn, waarin u een deel van de collectie kunt zien kunt u hier bekijken: