De Scheveningse Pier moet behouden blijven, dat vindt een meerderheid van de Hagenaars. Tegelijk wil een ruime meerderheid dat er geen belastinggeld aan het onderhoud wordt uitgegeven. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van Omroep West en EenVandaag. Toch lijkt er belastinggeld nodig te zijn, aangezien de Pier niet te verkopen is, zo concluderen deskundigen in een reactie aan Omroep West.

De Scheveningse Pier is een aanwinst voor de stad Den Haag, zo vindt 56% van de Hagenaars. Maar, de gemeente Den Haag zou Van der Valk moeten verplichten om onderhoud aan de Pier zelf te betalen, zegt zeventig procent van de respondenten in een onderzoek dat werd gehouden door Omroep West en EenVandaag. Aan het onderzoek namen 600 Hagenaars deel.

De discussie over het voortbestaan van de Pier in Scheveningen laaide vorige week op. Toen werd bekend dat de gemeente Den Haag delen van de Pier heeft afgezet, omdat de constructie onveilig is. Eigenaar van de Pier, Van der Valk moet dit voor 15 december hebben opgelost.

Onverkoopbaar bouwval

Volgens taxateur Aad Verhoog en architect Gerard Petrie is de Scheveningse Pier een onverkoopbaar bouwval. Deze twee deskundigen namen eerder deze week op verzoek van Omroep West het bouwwerk onder de loep. ‘Een koper heeft ieder jaar ruim één miljoen euro nodig om deze Pier aantrekkelijk te houden. Voordat het verkocht kan worden zal Van der Valk eerst ongeveer vijf miljoen euro moeten investeren om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Zo lang dit niet gebeurt is de Pier onaantrekkelijk voor kopers.’ Beide deskundigen concluderen ook dat de gemeente Den Haag moet investeren om de Pier te behoeden voor sloop.

Omroep West heeft horecaconcern Van der Valk gevraagd om een reactie. Een woordvoerder van de familie laat weten dat zij niet willen niet reageren.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 600 Haagse leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het vond plaats van 20 tot en met 22 november 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslagen van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.