Het geweld in en rond de Gazastrook is flink opgelaaid nadat Israël woensdag een uitgebreide operatie tegen de Hamas is gestart. Die begon met een aanslag op Hamas-leider Ahmed al-Jaabari, die daarbij omkwam. Vervolgens zijn beide partijen elkaar over en weer intensief aan het bestoken. Daardoor zijn er aan beide zijden doden gevallen.

Slachtoffers

In Gaza vielen tot nu toe tussen de tien en twintig doden. In Israël kwamen donderdagochtend drie burgers om het leven bij een raketaanval. De beschietingen gaan bijna onophoudelijk door. EenVandaag sprak donderdagochtend een van oorsprong Nederlandse vrouw die pal aan de grens met Gaza woont, in de plaats Yad Mordechai. Daar komen veel raketten over het huis heen die deels worden onderschept door het onderscheppingssysteem Iron Dome, dat op een steenworp afstand staat.

De angst voor een verdere escalatie is groot omdat er een mogelijkheid tot een grondoorlog bestaat. In 2008 kwam het ook tot een treffen op de grond in Gaza, waarbij er naar schatting 1300 mensen in het betwiste gebied omkwamen.

Grondoorlog

Het Israëlische leger geeft aan dat niet alleen de toegenomen raketbeschietingen van afgelopen week de aanleiding vormen voor de militaire operatie, maar die van de elf voorgaande jaren. Voor de militaire operatie worden gevechtsvliegtuigen, drones en marineschepen ingezet en het leger heeft reservisten opgeroepen voor het geval het ook een grondoorlog start.

Verschillende journalisten in de regio melden dat er verhoogde activiteit van tanks en pantservoertuigen bij de grens zijn, een aanduiding dat het leger klaar staat mocht het Gaza willen binnenvallen.

Video: Raketten uit Gaza worden onderschept door Iron Dome, woensdagmiddag:

Kijk hier voor een fotoreportage.