Tijdens Pillars of Defense maakte Israël intensief gebruik van Twitter. Daarbij gaf het leger uitleg waarom het aanviel en gaf directe waarschuwingen aan de Hamas om zich niet te laten zien. Achter de mediacampagne zit een 26-jarige Belgische immigrant, Sacha Dratwa. EenVandaag sprak hem over de inzet van social media door het leger en over de mogelijkheid om via dezelfde kanalen beide kanten juist nader tot elkaar te komen: "dat zou best succesvol kunnen zijn als de overheid het inzet. Daar is het leger niet voor."

Naast Israël heeft ook de Hamas het gebruik van Twitter ontdekt en werkt meer en meer op dezelfde manier. Het leverde een Twitteroorlog op tussen beide kanten, ook al wil het hoofd van de Israëlische nieuwe-mediadesk daar niets van weten.

De drijvende kracht achter online informatievoorziening is Sacha Dratwa. Sinds twee jaar geeft hij leiding aan de mediadesk van het IDF. De mediadesk die hij leidt voorziet via YouTube, Facebook en vooral twitter (via verschillende legeraccounts) de achterban van informatie, filmpjes (van vooral raketinslagen in Israel en succesvolle IDF-acties) en argumenten voor discussies. Zijn eenheid zit achter de roemruchte @IDFspokesperson die verbaal op de vuist ging met Hamas op Twitter en die als eerste het filmpje met de aanslag op Hamas-leider Jabari poste.

Propaganda? "Nee, hij stond in Israël bekend als de nummer 1 terrorist. Wij leggen alleen uit wat er in het veld gebeurt." Redacteur Johann de Graaf sprak met Dratwa, de man achter @IDFspokesperson:

De Mediadesk van het IDF is een van de meest succesvolle voorbeelden van zelf-broadcasten. De huidige techniek geeft mensen, organisaties, en dus ook legers de mogelijkheid zelf te zenden, en de IDF heeft dat bijzonder goed begrepen en maakt daar dankbaar gebruik van. Ze zijn vrijwel altijd de 'oude media' voor met informatie, waardoor ze een voorsprong hebben in de informatievoorziening. Ook reageren ze buitengewoon snel op berichten van Hamas. En zodra hier onjuistheden in zitten, zoals de melding dat Hamas een Israelische F16 heeft neergeschoten, weten ze dit direct op te pikken en uit te vergroten, waarmee ze 'aantonen' hoe fout de vijand wel niet is.

EenVandaag zond gisteren een reportage uit over de propaganda-oorlog: