De dating-app Grindr, bedoeld voor homoseksuele mannen, heeft gegevens over de hiv-status van zijn gebruikers gedeeld met twee bedrijven. Techjournalist Eva de Valk maakt zich zorgen, want we hebben geen idee wat de gevolgen kunnen zijn van het online delen van onze gegevens. De ophef rondom Grindr is nog maar het begin. "Ik verwacht dat het nog erger gaat worden."

Inmiddels is Grindr gestopt met het delen van de hiv-status na forse kritiek. Afgelopen februari meldden Noorse onderzoekers nog dat de dating-app het niet zo nauw zou nemen met de privacy van de gebruikers. 

Eva de Valk is techjournalist en volgt de zaak op de voet. "Het wordt nog veel erger. We weten nauwelijks wat de gevolgen zijn van de informatie die we online delen. Het wordt pas echt gevaarlijk als bepaalde gegevens gecombineerd kunnen worden. In het geval van Grindr werd niet alleen informatie gedeeld over je hiv-status, maar ook je telefoon-id en gps-gegevens. Dan kan je vrij makkelijk terughalen om welke persoon het gaat. Hoe meer informatie wij delen, hoe meer informatie samen komt. Dan wordt bijvoorbeeld identiteitsfraude of afpersing een stuk makkelijker. We gaan nog veel ernstiger gevallen zien dan het Grindr-verhaal."

Alles wat je online deelt moet je beschouwen als wanneer je iets publiek maakt

Hoeveel risico neem je als gebruiker om je medische gevens in bijvoorbeeld je Grindr-profiel te zetten? Volgens de Valk moet je alles wat je online deelt beschouwen alsof je het publiekelijk maakt. "Vooral als het om heel vertrouwelijke gegevens gaat dan moet je er goed over nadenken of je dat wel wil delen. In het geval van Grindr deel je het binnen een app, maar iemand kan er ook een screenshot van maken."

Met de komst van steeds meer medische apps, zoals Strava en speciale menstruatie-apps, delen we bewust of soms onbewust onze medische informatie met externe partijen. "Het kan in sommige gevallen heel nuttig zijn dat er medische gegevens worden gevraagd, maar het is vaak onduidelijk voor de gebruiker wat daar vervolgens mee gebeurt", aldus de Valk.

Het verhaal van Grindr doet denken aan het recente verhaal van het data-analysebedrijf Cambridge Analytica. Zij zouden miljoenen Facebookprofielen hebben gebruikt voor politieke campagnes en het beïnvloeden van verkiezingen.

Kijk & lees ook

Toch kun je deze twee zaken volgens de Valk niet met elkaar vergelijken. "Cambridge Analytica heeft illegaal gegevens van Facebookgebruikers gekocht, met als doel deze te manipuleren. In dit het geval van Grindr gaat het om bedrijven die worden betaald door Grindr zelf. Daarmee geeft Grindr vrijwillig de informatie, om zo de app te verbeteren. Maar het blijft een feit dat zij heel gevoelige informatie delen met partijen die we niet kennen."

Eva heeft nog een paar tips om te voorkomen dat je informatie geeft waarvan je niet wil dat deze bij derden terecht komt. "Denk goed na voor je iets deelt. Niet naïef zijn en vraag je af of je het wel echt wíl delen. Deel daarnaast ook nooit informatie waarvan je bij voorbaat niet wil dat anderen het zien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.