Inwoners van Jersey, Guernsey en The Isle of Man mogen vandaag niet stemmen. Ook al zal de uitkomst van het Brexit referendum grote gevolgen voor ze hebben.

Anthony Webber is er woedend over. ‘Dit is waarschijnlijk de grootste institutionele, politieke en historische gebeurtenis sinds de Tweede Wereldoorlog en wij mogen niet stemmen!’ roept hij verontwaardigd als we hem spreken op het eiland Guernsey. ‘We hebben niets te zeggen over onze eigen toekomst!’

Overal waar je kijkt zie je de Union Jack wapperen. Het eiland hoort – net zoals de andere Kanaaleilanden – officieel niet bij Groot-Brittannië en al helemaal niet bij de Europese Unie. Toch zijn de banden met het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa in de praktijk nauw.

Als onderdeel van het Britse Kroonbezit kunnen ze via een speciale overeenkomst die via Engeland loopt vrij handelen met de Europese Unie. Als de Britten besluiten om de Europese Unie te verlaten zal daarmee de vrijhandel met Europa verdwijnen.

Anthony Webber heeft alles op het alles gezet om ook op Guernsey te mogen stemmen maar moet vandaag knarsetandend lijdzaam toekijken wat de uitkomst van het referendum wordt. In EenVandaag vanavond een reportage vanuit Guernsey.