Boekingwebsites drijven de prijzen op van hotelkamers. Althans, dat stelt de Koninklijke Horeca Nederland. Hoteleigenaren en de consument zijn volgens de brancheorganisatie het slachtoffer van de macht van sites als booking.com en expedia.nl. "In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en nu ook in Italie is wetgeving ingevoerd die de macht van boekingsites beperkt. Nederland blijft hopeloos achter", vindt Robert Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland.

De crux zit in de 'laagste prijs clausule'. Deze afspraak met hotels houdt in dat hoteleigenaren op hun website niet mogen adverteren met een lagere prijs dan op de boekingsite. De prijs wordt zo kunstmatig hooggehouden volgens Willemse. "Iedereen boekt via die websites. Hotels zijn er zo afhankelijk van geworden, dat ze geen keuze hebben." Adverteren met stuntprijzen zit er hierdoor niet meer in voor hoteleigenaren, die daardoor soms lijdzaam moeten toezien hoe veel kamers leeg blijven. 

Opdoeken

Daarbij komt dat de commissie die hotels moeten afdragen aan boekingsites snel oploopt. In dik tien jaar tijd is die gestegen van 6% naar 15%. Hotels moeten die kosten terugverdienen waardoor de kamerprijzen ook omhooggaan.

Booking.com is zich van geen kwaad bewust. "Niet voor niets kiezen 850.000 hotels ervoor om zich bij ons aan te sluiten. Als ze niet tevreden zijn kunnen ze ten alle tijde de overeenkomst stopzetten", reageert woordvoerder Peter Verhoeven. Volgens Booking.com biedt het bedrijf genoeg meerwaarde om de commissie te rechtvaardigen. Het stoppen met de laagste prijs afspraken is eveneens geen optie voor Booking.com. Verhoeven: “Dat zou hetzelfde zijn als een galerij die schilderijen exposeert van een artiest, terwijl diezelfde artiest bij de uitgang zijn werken goedkoper aanbiedt. Dat is niet hoe het werkt."

Tweede Kamer

De laagste prijs garantie is recent verboden in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en sinds deze week ook in Italië. In Nederland is daar geen sprake van. Volgens de Autoriteit Consument & Markt voldoet de huidige wetgeving en kiezen hoteleigenaren zelf voor de samenwerking met boekingsites. "Het is bizar. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen de EU," vindt Willemsen. Hoteleigenaren aan de grens met Duitsland kunnen namelijk niet stunten met prijzen, hun Duitse collega's wel.

Voor de KHN is de maat vol. Nu de ACM niks doet stapt de organisatie naar de Tweede Kamer. Willemsen: "De steun van de SP hebben we al, nu de rest nog. Dat zou goed zijn voor zowel de hoteleigenaar als de consument."