Iedereen heeft het over de watersnood in Texas, veroorzaakt door orkaan Harvey. Daar zijn inmiddels achttien doden gevallen en duizenden mensen ontvluchten de steden die overstromen. Maar veel minder mensen hebben door dat er sinds juni al een enorme watersnoodramp gaande is in India, Nepal en Bangladesh

Er zijn daar deze zomer al zeker 1500 mensen overleden door overstromingen. Ruim 1300 van hen stierven in India. Dat aantal zal waarschijnlijk nog verder stijgen. In de Aziatische landen voltrekt zich een humanitaire ramp van enorme omvang. Zeker 41 miljoen mensen zijn getroffen.

De overstromingen houden al weken aan. Huizen zijn verwoest. In Nepal en Bangladesh staat een derde van het landoppervlak onder water, melden de Verenigde Naties en het Rode Kruis.

“De situatie verslechtert heel erg snel”, zegt Merijn Stoffels van het Rode Kruis. “Er breken steeds meer ziektes uit. We maken ons grote zorgen. Het getroffen gebied wordt alleen maar groter en het aantal slachtoffers neemt toe.”

Maar toch is er in de media veel meer aandacht voor de overstromingen in de Verenigde Staten.

Op social media is ook veel meer aandacht voor de overstromingen in de VS. Toch is er een flink aantal mensen dat juist daar over klaagt dat ze dit vreemd vinden. Merijn Stoffels van het Rode Kruis heeft er wel een verklaring voor waarom er voor Azie minder aandacht is.

“Beide rampen zijn groot”, zegt Stoffels. “Mensen raken alles kwijt. Maar het is lastig om ze een-op-een te vergelijken. Er is een heel groot verschil: bekende Amerikanen dragen ook bij aan de aandacht voor Texas. Daar komt er veel geld vrij, komt hulp snel op gang. In India is dat heel anders. Je ziet dat het niet leeft en dat mensen weinig geld geven om te helpen.”

Daarnaast is het voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show. “In Amerika is het makkelijker om beeld te krijgen en reportages te maken”, zegt Stoffels.

Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit waar het verschil in aandacht voor rampen vandaan komt. “Het gaat om een aantal dingen: wat voor relatie heeft Nederland met de getroffen gebieden? Het is niet zozeer dat we meer om Houston geven, maar volgens onze nieuwswaarde is het dichterbij. Er zijn meer Nederlanders, we hebben een nauwere band met de regio. Het spreekt meer tot de verbeelding door bijvoorbeeld een Trump. We volgen ook hoe hij omgaat met zijn eerste ramp.”

Wat natuurlijk ook helpt qua aandacht is dat vele wereldberoemde Amerikaanse sterren aandacht vragen voor de ramp daar en zelf flinke sommen geld doneren. Acteur Kevin Hart doneerde zelf 25000 dollar aan het rode Kruis en riep in een filmpje op instagram andere sterren op om dat ook te doen.

Actrice Sandra Bullock heeft maar liefst 1 miljoen dollar overgemaakt aan het Rode Kruis. Ter vergelijking: voor Azie is er door het Rode Kruis in Nederland nog maar 125.000 euro opgehaald.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.