Twee Turkse journalisten die onthullende foto’s publiceerden over Turkse wapenleveranties aan terreurorganisatie IS hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. 

Volgens de Turkse president Erdogan zijn de foto’s nep. Maar het is niet de eerste keer dat Turkije beschuldigd wordt van contacten met IS.

Journalisten Can Dündar en Ankara-correspondent Erdem Gül van de krant Cumhuriyet publiceerden in mei foto’s waarop kratten te zien zijn, die geopend worden door agenten. Hierin zaten wapens en munitie die volgens de krant in januari dit jaar door de geheime dienst naar Syrië gestuurd zouden zijn.

Bekijk hier de beelden, bron: Reporters sans Frontières:

'Beschuldiging spionage'

De journalisten werden donderdag gearresteerd en door president Erdogan beschuldigd van ‘spionage en het onthullen van staatsgeheimen’. Volgens Erdogan zijn de foto’s in scène gezet. Ze zouden bedoeld zijn om een beeld te schetsen dat Turkije terroristische organisaties steunt. Maar volgens de journalisten tonen de foto’s wel aan dat de gevreesde Turkse geheime dienst MIT begin 2014 wapens heeft geleverd aan IS en soortgelijke terreurgroepen in Syrië.  

Strijd tegen IS

Turkije sloot zich deze zomer aan bij de strijd tegen IS, na een reeks aanslagen bij de grens. Hiervoor was onduidelijk wat de positie van het land was in de strijd. Turkije weigerde in eerste instantie het strijdplan van Obama te ondertekenen, wat tot veel vragen leidde. 

Wat zijn de banden tussen Turkije en IS? In EenVandaag een gesprek met historicus en voormalig politicus voor de VVD Arend Jan Boekestijn. Ook spreken we met de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger.

Vluchtelingenstroom 

Zondag sloot de EU een akkoord met Turkije in een poging de vluchtelingenstroom in te dammen. In ruil voor 3 miljard euro Europees geld heeft Turkije beloofd de situatie in vluchtelingenkampen te verbeteren en de grens met Europa beter te bewaken. Ook worden de onderhandelingen voor toetreding van Turkije tot de EU heropend. Maar hoe denkt Den Haag over de berichten over banden tussen Turkije en IS?

Bekijk hieronder een uitzending van vorig jaar terug over Turkije en IS: