Spectaculaire rendementen, welke spaarder wil dit niet? Maar de tijd dat je slapend rijk werd door je geld op een bankrekening te zetten ligt ver achter ons. Morgen zal ING als eerste grootbank de spaarrente verlagen naar 0,3%. De vraag is of dit de opmaat is naar negatieve spaarrente, waarbij klanten moeten gaan betalen voor het stallen van hun geld. Als sparen niet loont, wat dan wel?

Nederland is een zuinig volk. Sinds juni is er geen bank meer waar je meer dan 1% rente krijgt op je spaargeld. Toch blijven de spaartegoeden groeien. Uit een enquête die de Autoriteit Financiële Markten in april deed, bleek dat zelfs bij een negatieve spaarrente nog steeds 11% van de ondervraagden hun geld op de bank zouden laten staan. De grootste groep, 34%, zou dan het spaargeld in een kluis of de spreekwoordelijke oude sok bewaren.

EenVandaag bezoekt Huub Kortlevers die naar eigen zeggen mooie rendementen behaalt met de verkoop en verhuur van drijvende huizen. Ook gaan we langs bij Jan Vermeulen die kluizen beheert en steeds meer klanten krijgt die hun spaargeld in goud omzetten. Hoofdeconoom van ING Marieke Blom vertelt wat andere opties voor mensen met spaargeld zijn.